Det faglige fundament

De faglige tilgange som vores socialfaglige indsatser er baseret på er:

En anerkendende tilgang

Den relationspædagogiske tilgang

Den strukturpædagogiske tilgang

Den miljøterapeutiske tilgang

Metoderne vi anvender i dagligdagen er:


Jeg-styrkende social støtte:

En pædagogisk metode der anvendes i samspillet med beboeren, som medvirker til at styrke og øge beboerens positive identitetsoplevelse og dermed evne til selvstændighed og selvbestemmelse. Den jeg-styrkende metode skal styrke og opbygge de dele af beboerens funktioner i personligheden, der af forskellige årsager svigter og gør det svært for beboeren at håndtere sine følelser og behov, bevare en sikker og positiv identitetsoplevelse og hjælpe til et mere hensigtsmæssigt og selvstændigt liv.

Illness Management and Recovery (IMR)

Recovery er en individuel proces, hvor man får støtte til at finde sin egen måde at håndtere psykisk sygdom og krise på. Det handler ikke kun om at undgå at blive syg igen – men om at tage kontrol over sit liv igen og forfølge sine mål og drømme. Den recovery-orienterede tilgang tager udgangspunkt i den enkelte persons oplevelse og fokuserer på håb, mening og selvbestemmelse med henblik på at få et meningsfuldt liv, selv med de begrænsninger, der følger med psykisk/sociale udfordringer. Beboere der indskrives på Hjemly har ofte helt eller delvist mistet “sig selv”, sin selvindsigt/selverkendelse og mestrer kun i særlig ringe grad styring af et “eget liv”, der giver mening for den enkelte.

Low arousal

En tilgang med fokus på, hvordan vi som professionelle gennem egen adfærd kan støtte beboernes trivsel og udvikling af nye strategier til mere hensigtsmæssig adfærd i vanskelige situationer.

Akupunktur – NADA

NADA-metoden er udviklet til at afhjælpe afhængighed og behandle abstinenser. Der ud over er NADA også en metode, der hjælper til at stabilisere organismen såvel fysisk som psykisk og kan bruges i situationer, hvor en person har brug for:

Stabilitet
Bedre stress-håndtering – herunder bl.a. vrede, søvnproblemer, rastløshed, angst m.m.
Fokus
Bedre håndtering af følelser og kognitive funktioner

Det er karakteristisk for vores målgruppe, at de har udfordringer i dagligdagen i forhold til psykisk stabilitet og misbrugsadfærd, hvorfor metoden er yderst relevant. NADA tilbydes individuelt i forhold til den enkelte beboer, som supplement til f.eks. Den medicinske behandling.

Trafiklys

Et risikovurderingsstrategien med to hovedelementer: En beskrivelse af beboerens objektive adfærd og anvisninger i, hvad medarbejderne kan gøre for at deeskalere. Metoden er valgt for at arbejde med forebyggelse, håndtering og opfølgning af høj arousal og affekt, udfordringer vores målgruppe ofte kæmper med.